dijous, 12 d’abril del 2012

Llibertat de manifestació, això que és?

Avui el govern basc a decidit que per a gener de 2013 l’Ertzaintza no podrà continuar disparant pilotes de goma, o com més correcte seria anomenar-les, bales de goma. Aquesta decisió ha sigut presa perquè fa uns dies va morir a l’hospital un jove que va ser ingressat per un tret que va rebre, quan la policia intentava dissoldre una baralla que va haver al acabar un partit de l’Athletic de Bilbao contra el Schalke 04. Però baix el meu punt de vista, deuria de prendre’s aquesta decisió arran de tot l’Estat i que entre en vigor de manera immediata, perquè d’ací a aleshores poden passar moltes coses, sobretot tenint en compte com està de caldejat l’ambient.

Potser aquesta siga la primera mort des de fa un temps causada per bales de goma, però una a soles ja ens mostra la capacitat mortífera de les mateixes, ens mostra que existeix un risc de que més gent siga assassinada a causa d’aquestes armes. Encara així ja coneixíem els efectes d’aquestes bales amb el simple fet d’anar enrere en el temps quant a penes un mes, i encara em pareix massa temps enrere, ja que amb les protestes que estan havent en contra de retallades,  de la reforma laboral, del neoliberalisme al que ens estan duent, han hagut moltes ferides, algunes de ben greus, fins i tot hi ha gent a la que li han deixat sense ull. Però semblava que la casta política no acabava de vore el perill d’aquestes armes, ha calgut una mort, una cosa que ja és irreparable, tant el fet de que estiga mort, com el sofriment dels familiars i amics, que de segur es senten impotents per no poder fer res contra el cafre que ha assassinat el seu fill, nét, nebot, germà, cosí o amic.


De tota manera açò és un pas cap avant i vint cap arrere, perquè primer, açò només afectarà a Euskadi, al menys de moment, si és que ho fan de veritat, i segon, ara ha eixit el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, dient que farà una reforma del Codi Penal, juntament amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, on penalitzaran la resistència pacífica, si “alteres greument l’ordre públic” serà delicte d’integració en organització criminal i que convocar manifestacions violentes per Internet, ja siga una pàgina qualsevol o una xarxa social, podrà ser castigat amb dos anys de presó. Coses sense peus ni cap que violen drets fonamentals i que l’única cosa que pretenen és acollonar a la gent per a que no isquen al carrer, perquè la imatge que s’ha donat internacionalment amb les mobilitzacions pacífiques que han hagut i que han acabat d’una manera tan violenta per culpa de la nazional no els interessa per res del món i han d’evitar-ho com siga.

A més açò també és una manera de tindre-nos controlats, d’agafar-nos pels ous al món virtual i així poder censurar allò que no li’ls agrade o que vaja en la seua contra, és a dir, és una forma d’acabar amb la llibertat d’expressió, d’entrar de nou en la dictadura que suposadament vam deixar enrere fa uns 40 anys, però que s’ha d’esperar d’un partit creat per franquistes i que ha sigut heretat pels fills d’eixos franquistes? Encara que açò no haguera passat si el PSOE haguera sigut vertaderament un partit d’esquerres i haguera tingut dos collons per canviar el model d’economia insostenible en el que estàvem sotmesos. Però eixe ara no és el tema, el tema és que d’alguna manera amb aquestes mesures que volen prendre estarien violant la Constitució, que replega els drets fonamentals de tots els ciutadans, entre els que es troba la llibertat d’expressió. Perquè, quina seria la ratlla per a poder condemnar a una persona per convocar una concentració violenta? Ho pregunto perquè ningú que vaja a convocar una manifestació dirà que la gent vaja amb armes i disposada a carregar-se tot allò que agafe, però això no vol dir que hi haja un grup de gent que acabe fent ús de la violència. Potser la resposta d’alguns siga que això ja va en la forma que tinga el jutge o jutgessa d’interpretar la llei o el Codi Penal.


Encara així, hem de tindre esperança, ja que no és tan senzill modificar el Codi Penal, perquè és una llei orgànica i això vol dir que per a modificar-lo és necessària més que la meitat més un, sent normalment necessàries les 2 terceres parts de la cambra, encara que això ve replegat en la pròpia llei...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada